צורות רקיחה 剂法
- shay sharabi
- 12 ביולי
- זמן קריאה 7 דקות
עודכן: 14 ביולי
מרתח Tāng 汤
נוזל המופק מהשרייה ובישול של צמחים טריים או מעובדים למשך זמן מסוים.
צורת הרקיחה הנפוצה ביותר בסין.
אופן מינון הצמחים במרשם – לרוב נשתמש במינון קלאסי – X גרם לצמח במנה יומית X מספר הימים.
אופן הצריכה – שתיית מנה אחת X מספר פעמים ביום (מנה = 200 מ"ל) בשימוש פנימי או בשימוש חיצוני – אידוי / שטיפה / גרגור / השרייה / חבישה.
התוויות לשימוש – מקרים אקוטיים, חמורים או לא יציבים, בהם נדרש אפקט טיפולי חזק ומהיר.
יתרונות – ספיגה קלה ומהירה, השפעה מהירה.
חסרונות – צורך במינון גבוה של צמחים, דורש היכרות עם הצמחים, אופן וסדר בישולם, זמן הכנה ממושך, לא נוח לנשיאה או לצריכה על ידי ילדים – קושי בהתמודדות עם טעמם החזק של הצמחים.
מרשמים לדוגמא: Ren Shen Tang, Ma Huang Tang, Si Wu Tang.
מרשם לדוגמא:
מינון (גרם) | צמח |
9 | Rén Shēn |
9 | Gān Jiāng |
9 | Bái Zhú |
9 | Zhì Gān Cǎo |
כמות צמחים למנה: 36 גרם.
משך זמן הצריכה: 7 ימים.
מינון יומי: מנה אחת ביום X 7 ימים.
סה"כ: 252 גרם צמחים לשבוע ימים.
אבקה Sǎn 散
צמחים טחונים לאבקה.
אבקה גסה / מבושלת – דורשת בישול במים רותחים לפני השימוש (ren shen bai du san).
אבקה עדינה – ניתנת לשימוש מיידי, במינון נמוך, דרך הסנפה או בליעהYin Qiao San, Cang Er Zi San.
אופן מינון הצמחים במרשם – X גרם אבקה X מספר פעמים ביום.
אופן הצריכה – שתייה / הסנפה / פיזור / חבישה או הדבקה ישירות על פני העור.
התוויות לשימוש – אבקות הן בעלות אופי מפזר לכן יתאימו יותר לשימוש במקרים אקוטיים או כרונים בהם נדרש אפקט של הנעה ופיזור.
יתרונות – זמן הכנה קצר, שימוש במעט צמחים, נספגת בקלות, השפעה מהירה, נוחה לנשיאה.
חסרונות – צורך באחסון במקום קריר ויבש, חיי מדף קצרים יחסית, טעם חזק.
מרשם לדוגמא:
Xiao Yao San
Chai Hu 30g
Dang Gui 30g
Bai Zhu 30g
Fu Ling 30g
Shao Yao 30g
Zhi Gan Cao 15g
כמות צמחים למנה: 6 גרם.
משך זמן הצריכה: 14 ימים.
מינון יומי: 6 גרם X פעמיים ביום יחד עם מרתח של Bo He ו Wei Jiang (ג'ינג'ר צלוי) - למשך 14 ימים.
סה"כ: 165 גרם אבקה לשבועיים.
חישוב כמו הצמחים במרשם לפי כמות צריכה יומית:
Chai Hu 3g
Dang Gui 2g
Bai Zhu 2g
Fu Ling 2g
Shao Yao 2g
Zhi Gan Cao 1g
כמות צמחים למנה: 12 גרם.
משך זמן הצריכה: 7 ימים.
מינון יומי: 6 גרם X פעמיים ביום
משך זמן הצריכה: 7 ימים.
סה"כ: 84 גרם אבקה למשך שבוע.
כדורית Wán 丸
צמחים טחונים לאבקה עדינה או מיצוי צמחים המעורבב עם חומר מתווך (דבש / עמילן / צמחים טחונים) - מעובדים לכדוריות בגדלים שונים.
אופן הצריכה – בליעה – מספר כדוריות X מספר פעמים ביום.
התוויות לשימוש – מקרים כרונים, אבחנה של חוסר.
יתרונות – ספיגה איטית והשפעה ארוכת טווח, מינון נמוך וקל לעיכול, נוחה לנשיאה.
חסרונות – זמן הכנה ממושך.
מרשמים לדוגמא: Li Zhong Wan, Liu Wei Di Huang Wan, Jin Gui Shen Qi Wan
כדורית דבש Mì Wán 蜜丸
אבקה עדינה מעורבבת בדבש מזוקק.
יכולה להגיע בגדלים שונים.
לחה ורכה למגע, ממתנת את טעמם של הצמחים.
בעלת השפעה מזינה, מתונה וארוכת טווח.
משמשת בעיקר לטיפול במצבים כרוניים או למטופלים הסובלים מחולשה של מערכת העיכול.
כדורית מים Shuǐ Wán 水丸
אבקה עדינה מעורבבת במים / חומץ / יין / מיץ מצמחי מרפא אחרים.
יכולה להגיע בגדלים שונים.
לחה ורכה למגע.
קלה לבליעה, פירוק וספיגה במערכת העיכול.
משמשת לטיפול בכל סוגי המחלות בשימוש פנימי או חיצוני.
מרשם לדוגמא: Fang Feng Tong Sheng Wan
כדורית מעיסה Hú Wán 糊丸
אבקה עדינה מעורבבת בעיסה העשויה מקמח אורז / חיטה או עיסת שמרים.
יכולה להגיע בגדלים שונים.
דביקה, מוצקה, מתמוססת ומתפרקת לאט.
בעלת השפעה איטית וארוכת טווח, ממתנת ריאקציות וגירוי של הקיבה כתוצאה משימוש בצמחים חזקים או רעילים.
משמשת בעיקר לטיפול במצבים כרוניים או מטופלים בעלי מבנה חלש.
מרשם לדוגמא: Zhou Che Wan
כדורית דחוסה Nóng Suō Wán 浓缩丸
בישול צמחים עד להשגת תמצית מרוכזת, את התמצית המרוכזת מערבבים עם אבקה טחונה מצמחים נוספים, ייבוש החומרים שעורבבו וטחינתם לאבקה, ערבוב האבקה עם מים / דבש / מיץ צמחי מרפא.
קטנה, יבשה, דחוסה.
בעלת השפעה חזקה מעצם היותה עשירה במרכיבים פעילים – נדרש מינון קטן.
משמשת לטיפול בכל סוגי המחלות.
"גלולה מיוחדת" Dān 丹
נחשבת לבעלת השפעה "יוצאת דופן" – מכילה מינרלים, חומרים רעילים, מתכות כבדות, חומרים נדירים.
שימוש פנימי - מורכבת משילוב של גלולה / כדורית המצופה באבקה מחומרים נדירים או בעלי יכולות טיפוליות יוצאות דופן.
בשימוש חיצוני - החומרים מחוממים בטמפרטורה גבוהה, מרוסקים לאבקה ומפוזרים על האזור הנגוע.
משמשת לטיפול במחלות קשות או נגעים חמורים בעור.
גרנולות Chōng Jì 冲剂
אבקת צמחים דחוסה המעורבבת עם חומר מתווך (עמילן / אבקת צמחים).
שיטה מודרנית - נפוצה מאוד בטייוואן ויפן ומיוצרות באופן תעשייתי.
גרנולות מגיעות בריכוז משתנה, לרוב 5:1 (על כל 5 גרם צמחים יש 1 גרם של חומר מתווך).
אופן מינון הצמחים במרשם - לפי הוראות היצרן ובהתאם לריכוז.
אופן הצריכה – מצריכות המסה מלאה במים רותחים לפני הבליעה.
התוויות לשימוש – מומלצות לטיפול במקרים אקוטיים אך משמשות לטיפול בכל סוגי המחלות.
יתרונות – טעם מתון, השפעה מהירה, הכנה קלה ומהירה, נוחה לנשיאה.
חסרונות – מוצר תעשייתי, נוכחות של חומר מתווך יחד עם צמחי המרפא.
טבלייה Piān Jì 片剂
אבקה או מיצוי צמחים המעורבבים עם חומר מתווך נוסף לטבלייה קטנה, דחוסה ושטוחה במינון מדויק.
שיטה מודרנית - טבליות מיוצרות באופן תעשייתי.
צמחים מרים או בעלי ריח חזק יכולים להידחס לטבלייה מצופה בסוכר וכך להקל על הבליעה.
אופן הצריכה – בליעה – מיוצרת לפי מינון מדויק (לפי הוראות היצרן).
התוויות לשימוש – משמשות לטיפול בכל סוגי המחלות אך מומלצת לשימוש במצבים אקוטיים.
יתרונות – טעם טוב, מינון קבוע, נוחה לנשיאה, חיי מדף ארוכים.
חסרונות – ייצור תעשייתי, זמן הכנה ממושך, נוכחות של חומר מתווך יחד עם צמחי המרפא.
אלכוהול רפואי Yào Jiǔ 药酒
מיצוי אלכוהולי המיוצר מהשריית צמחי מרפא ביין אורז / יין דגנים / אלכוהול.
תכונות עיקריות – הנעת דם, סילוק חסימות מהערוצים, העצמה והמרצת פעילות הצמחים המושרים.
ניתן לשימוש פנימי – שתייה או שימוש חיצוני – מריחה על העור.
אופן הצריכה – שתייה – מנה X מספר פעמים ביום. (5-7 מ"ל במקרים אקוטיים, 7-15 מ"ל במקרים כרונים).
אינדיקציות לשימוש – חדירה של רוח, חסימות בערוצים ובערוצי החיבור, חסימות של צ'י ודם, הקלה על כאב ובצקת.
Feng Shi Yao Jiu, Wu Jia Pi Jiu
אלכוהול Jiǔ 酒
כאשר אנו עובדים בצורה של טינקטורה - השרייה של צמחים בתוך נוזל אלכוהולי – אנו ממצים את החומרים הפעילים, הטעם (Wèi 味), הצ'י (Qì 气) והאיכויות השונות (Xìng 性) של הצמח.
רבים נוטים להתעלם מעובדה חשובה מאוד - אלכוהול הוא מרכיב בעל תכונות, טעם וצ'י משלו, אלו משפיעים על אופי פעילות הצמחים במרשם, אופן ספיגתו והשפעתו על הגוף.
איכות, טעם וצ'י של אלכוהול כפי שתועדו בכתבים סינים שונים:
Cháng Shā Yào Jiě 长沙药解
טעם חריף, צ'י חמים
נכנס לערוץ הטאי יין של היד - ריאות
פותח חסימות ותחושת מלאות באזור החזה והסרעפת, פותח ומניע את הערוצים, מסלק תקיעות דם / שטפי דם
Jīn Guì Yào Luè 金匱要略
טעם חריף, צ'י חמים, מפזר ומפיץ החוצה
Huáng Jiǔ 黄酒 - יין צהוב - כבד, עכור, מגיע לרמת הדם
Bái Jiǔ 白酒 - יין לבן - קליל, צלול, מגיע לרמת הצ'י
"יין איכותי פותח חסימות ומניע את הערוצים, מחמם קור תקוע ומקל על כאב, לכן יכול לטפל בחסימות בחזה"
Míng Yī Bié Lù 名医别录
טעם מר, מתוק, חריף, צ'י חם, רעיל
שיוך למערכת הערוצים:
Běn Cǎo Jīng Jiě 本草经解
נכנס לערוץ השאו יאנג של היד - מחמם משולש
נכנס לערוץ היאנג מינג של הרגל - קיבה
נכנס לערוץ יאנג מינג של היד - מעי גס
Běn Cǎo Qiú Zhēn 本草求真
נכנס לקיבה ולטחול
Běn Cǎo Cuō Yào 本草撮要
נכנס לערוצי היד והרגל של טאי יין - ריאות וטחול
נכנס לערוצי היד והרגל של יאנג מינג - קיבה ומעי גס
נכנס לערוצי היד והרגל של ג'ואה יין - כבד ומושל הלב
פעילות והשפעה על הגוף:
Zhōng Huá Běn Cǎo 中华本草
פותח את כלי הדם, מסלק צ'י קור, מניע ומחזק השפעה של תרופות, מטפל בכאב כתוצאה מחסימות של רוח וקור, התכווצויות גידים, חסימות בחזה, כאבים בלב ובקיבה כתוצאה מקור
Shí Liáo Běn Cǎo 食疗本草
מעלה יאנג צ'י של הטחול, תומך בכבד.
Běn Cǎo Shí Yí 本草拾遗
פותח ומפנה את כלי הדם, מעשיר ומחזק את הקיבה והמעיים, מלחלח את העור, מפזר צ'י לחות
Rì Huá Zǐ Běn Cǎo 日华子本草
מסלק רוח ומוריד צ'י.
Yǐn Shàn Zhèng Yào 饮膳正要
מעלים התגבשויות כתוצאה מקור, מסלק צ'י קור.
Pǐn Huì Jīng Yào 品汇精要
מפרק רעילות של צמחים רעילים.
Yī Lín Zuǎn Yào 医林纂要
מפזר מים, מהרמן דם, מניע צ'י, מסייע לכליות בהעלאת היאנג צ'י, מיזע.
Běn Cǎo Gāng Mù 本草纲目
יין אורז - מפרק בשר סוס, יין מחומם נחשב למצוין
יין שאושינג - מהרמן את הדם ומרים צ'י, מחמם את הקיבה ומסלק קור
יין מבושל - שאו ג'יו - מסלק הצטברויות של צ'י קור, מייבש לחות וליחה, פותח רגשות עצורים, עוצר דליפה של נוזלים, מטפל בכולירע, מלריה, תחושת מחנק, כאבים בקיבה ובלב כתוצאה מקור, עכירות מנטאלית ורצון למות, מיטיב עם השתן, ממצק את הצואה, שוטף עיניים נפוחות, אדומות וכואבות.
צורות שימוש באלכוהול:
Cí Diǎn 词典 + Zhōng Huá Běn Cǎo 中华本草שימוש פנימי: לשתות חם, בישול יחד עם תרופות אחרות, הקפצה, השרייה של תרופותשימוש חיצוני: טפטוף או שפשוף על העור, שטיפה, גרגור.
אזהרות ואיסורים:
אינו מומלץ לצריכה במצבים של חוסר יין או הצטברות פנימית של לחות חמה
Biǎn Què 扁鹊
"צריכה ממושכת של יין גורמת לריקבון של המעיים ומרככת את הקיבה, מפזרת את מח העצם ומייבשת את הגידים, פוגעת ברוח ומקצרת את תכולת החיים..."
Sūn Sī Miǎo 孙思邈
"שתיית יין על בטן ריקה תוביל לשכרות ולבטח תגרום להקאה".
Běn Cǎo Shí Yí 本草拾遗
"שתייה מרובה תוביל לפגיעה ברוח ובזבוז של דם, פגיעה בקיבה ודלדול התמצית, יצירת ליחה והתלקחות אש". "מים קרים ומלוחים ישברו את הרעילות".
צורות רקיחה – סיכום
לכל צורת רקיחה מאפיינים שונים, יתרונות, חסרונות ושימושים שונים, בהתאם למצבים פתולוגים ותכונות הצמחים המרכיבים את המרשם הדרוש.
נכון להיום, ישנם יותר מ-60 סוגי רקיחה שונים לפורמולות פטנט סיניות ותרופות מסורתיות נוספות.
סוגי הרקיחה השונים תורמים לאפקט הטיפולי של מרשמים שונים, ומספקים מגוון מוצרים רחב ונוח לשימוש ע"י המטופלים.