top of page

צורות עיבוד והכנה 炮炙

  • shay sharabi
  • 24 ביוני
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 11 ביולי

סקירה היסטורית


Léi Gōng Pào Zhì Lùn 雷公炮炙论

"ספר עיבוד התרופות של אדון ליי" 

  • שושלת סונג הדרומית (558).

  • ליי סיאו.

  • נחשב לספר הראשון מסוגו העוסק בנושא עיבוד צמחים וחומרים לשימוש רפואי. 

  • הספר המקורי אבד אך המידע שבו שוחזר על ידי הרופא טאנג שן ווי בספר "קטלוג צמחים וחומרים" בתקופת שושלת סונג הצפונית.


Pào Zhì Dà Quán 炮炙大全

"המדריך השלם לעיבוד תרופות"

  • נערך על ידי מיאו סי יונג וצ'ואנג ג'י גואנג על בסיס עבודתו של ליי גונג, בתוספת חידושים של שיטות עיבוד עממיות.


חשיבות צורת העיבוד והכנת צמחים וחומרים שונים לשימוש רפואי


  1. העצמת היעילות הרפואית (הגברת הפוטנטיות)


    לדוגמא – פריסת הצמח לפרוסות על מנת להגדיל את שטח הפנים שלו לפני ההשריה בתמיסה כלשהי – פריסה של Dāng Guī לפני מיצוי באלכוהול על מנת לאפשר יציאה טובה יותר של השמנים אל הנוזל.

  2. הפחתת רעילות או תופעות לוואי לא רצויות


    לדוגמא – עיבוד של Yuán Huā בחומץ כדי למנוע חוסר נוחות בטנית העלולה להיגרם כתוצאה מצריכה של הצמח הטרי.

  3. העצמה או שינוי תכונות של צמח \ חומר בהתאם לאופי השימוש הקליני הרצוי


    לדוגמא – Dì Huáng בצורתו היבשה (Shēng Dì Huáng) הוא בעל תכונות מקררות ומשמש לקירור חום מהדם, אך לאחר מספר בישולים ביין וייבוש נוסף הוא הופך ל- Shú Dì Huáng, הנחשב לצמח חמים ובעל יכולת מילוי דם.

  4. עיבוד והכנה לפני רקיחה כחלק ממרשם, אחסון או משלוח




צורות עיבוד והכנה Pào Zhì 炮炙


Chǎo 炒

  • טיגון יבש / הקפצה

  • תהליך העיבוד - טיגון הצמחים ללא נוזל - התהליך כולל ערבוב הצמחים עד להשגת צבע צהוב או שחור. לעיתים התהליך מתמשך עד למצב של אפר.  

  • מטרת העיבוד - הגברת החום של הצמחים, הרמון ומיתון האפקט הטיפולי, מקל על מיצוי של המרכיבים הפעילים בצמח. הגברת פעילות הטחול ופעילות חיזוק הקיבה של צמחים.


Chǎo Yán 炒盐

  • טיגון יבש עם מלח 

  • תהליך העיבוד - טיגון הצמחים ללא נוזל - התהליך כולל ערבוב הצמחים עד להשגת צבע צהוב או שחור. לעיתים התהליך מתמשך עד למצב של אפר.

  • מטרת העיבוד - כיוון פעילות הצמחים לכליות, הזנת היין והפחתה בסימני האש כתוצאה מחסר יין.


Tàn 炭

  • שריפה/ חריכה לאפר 

  • תהליך העיבוד - חריכה או צליית הצמח עד למצב של אפר.

  • מטרת העיבוד - מיתון והרמון האפקט הטיפולי, הפחתת תופעות לוואי, שיפור פוטנטיות של "הפסקת דימום" בצמחים מסוימים. 


Páo 炮

  • ייבוש בצלייה מהירה 

  • תהליך העיבוד - טיגון הצמח בטמפרטורה גבוהה עד שנעשה שחור, חום או מחורץ. 

  • מטרת העיבוד - הפחתת רעילות או מיתון מאפיינים קשים.


Zhì 炙

  • צליה עם נוזל 

  • תהליך העיבוד - חימום הצמח עם מרכיב נוסף בצורת נוזל: דבש, ליקר דגנים, חומץ, יין, מיץ ג'ינג'ר ומי מלח. 

  • מטרת העיבוד - שינוי התכונות של הצמח, הגברת האפקט הטיפולי והפחתת תופעות לוואי.


Mì Zhì 蜜炙

  • טיגון בדבש   

  • מטרת העיבוד - הגברת יכולת הלחלוח וההזנה. 


Cù Zhì 醋炙

  • טיגון בחומץ  

  • מטרת העיבוד - מנחה לאיבר הכבד וטיפול בדיסהרמוניות של הכבד, מחזק יכולת כיווץ ואצירת נוזלים.


Jiǔ Zhì 酒炙

  • טיגון ביין  

  • מטרת העיבוד - פתיחת ערוצים, סילוק רוח והפחתת כאב. 


Chén Jiǔ 陈酒

  • טיגון בליקר דגנים 

  • מטרת העיבוד - הגברת יכולת הנעת הצ'י והדם והפחתת רעילות.  


Shēng Jiāng Zhī 生姜汁

  • טיגון במיץ ג'ינג'ר 

  • מטרת העיבוד - הגברת חמימות הצמח והקלה על בחילות והקאות. הפחתת הנטייה של צמחים קרים ומרים להפריע לפעילות הקיבה.  


Yán Zhì 盐炙

  • טיגון במי מלח 

  • מטרת העיבוד - מנחה לאיבר הכליות וטיפול בדיסהרמוניות של הכליות. 


Xiān 鲜

  • טרי – לא עבר עיבוד 

  • הדגשת הצ'י דרך שמירה על הארומאטיות - הארומאטיות נחלשת כאשר צמחים עוברים עיבוד סטנדרטי של ייבוש. 


Duàn 煅

  • שריפה או חריכה 

  • תהליך העיבוד - הנחת החומר באופן ישיר או לא ישיר על להבה גלויה עד שהופך לאדום או לפריך. 

  • מטרת העיבוד - השימוש נפוץ בעיקר במינרלים ובסוגי צדפות על מנת להקל על הכתישה. 


Cuì 脃

  • פריכיות 

  • תהליך העיבוד – שריפה של חומר עד למצב של קבלת צבע אדום, קירור במים קרים או חומץ והפיכתו לפריך.  

  • מטרת העיבוד - הקלה על כתישת המרכיב, ומיתון התכונות הרפואיות של הצמחים.  


Shuǐ Fēi 水飞

  • ליטוש עם מים או שטיפה במים זורמים 

  • תהליך העיבוד – בשלב הראשון משרים את המרכיב במיכל עם מים, לאחר מכן הוא עובר מחיצה וכתישה במים כך שחלקים קלים צפים על פני המים וחלקים כבדים שוקעים אל התחתית. השימוש נעשה בחלקים הקלים שצפים על פני המים.  

  • מטרת העיבוד - משמש בעיקר במינרלים, צדפות, חלקי בעלי חיים ובחלקים אחרים שאינם מסיסים, מקל על הכתישה.  


Hōng 烘 / Bèi 焙

  • ייבוש איטי / אפייה על אש נמוכה 

  • תהליך העיבוד – ייבוש הצמח בצורה איטית ע"י חום בכדי למנוע את חריכתו.

  • מטרת העיבוד - נפוץ בפרחים וחרקים מכיוון שמייבש אותם במהירות יחסית ואינו פוגע בהם. 


Wēi 煨

  • קלייה 

  • תהליך העיבוד – כריכת הצמח בבד רטוב, נייר או בוץ וחימומו בגחלים לוהטים עד שהציפוי נהפך לשחור או נשרף כליל.  

  • מטרת העיבוד - הפחתת רעילות, מיתון פעילויות קיצוניות בצמחים מסוימים. 


Áo 熬

  • בישול ארוך על אש קטנה 

  • תהליך העיבוד – בישול הצמח באיטיות. 

  • מטרת העיבוד - ממצה את המרכיבים הפעילים ומפחית נוזל רב בצמח. שיטה זו נעשית בג'לטין, שרפים דביקים ותמציות.  


Zhǔ 煮

  • הרתחה

  • תהליך העיבוד – בישול עם מים רותחים או נוזל מורתח  (לדוגמא: הרתחה בחומץ).

  • מטרת העיבוד - הגברת האפקט הטיפולי והפחתת רעילות.  


Zhēng 蒸

  • אידוי

  • תהליך העיבוד – אידוי משלב חום ונוזל בצורה לא ישירה - יכול להתבצע עם כל סוג של נוזל.  

  • מטרת העיבוד - הגברת האפקט הטיפולי והפחתת רעילות.


Bò 播

  • ניסור / הפרדה / קילוף / שבירה.

  • תהליך העיבוד – פתיחת הצמח.  

  • מטרת העיבוד - מיצוי יעיל יותר של המרכיבים הפעילים.  


Qiē 切

  • פריסה

  • תהליך העיבוד – חיתוך לפרוסות.  

  • מטרת העיבוד - מיצוי יעיל יותר של המרכיבים הפעילים ע"י הרחבת שטח פני הצמח. 


Xǐ 洗

  • שטיפה

  • תהליך העיבוד –שטיפת הצמח בנוזל.  

  • מטרת העיבוד – ניקיון ראשוני של הצמח טרום השימוש. 


Jìn 浸

  • השרייה

  • תהליך העיבוד – השריית הצמח בנוזל (לדוגמא: השרייה במי אורז או מיץ ג'ינג'ר).

  • מטרת העיבוד – מיתון רעילות, הקלה על העיכול, שינוי טעם וצ'י הצמח.


Bàn 拌

  • ערבוב

  • תהליך העיבוד – ערבוב הצמח עם נוזל.

  • מטרת העיבוד – העצמה או מיתון תכונות מסוימות של צמחים. 

  • דוגמא: במרשם Bā Zhēn Tāng, הצמח Shú Dì Huàng צריך לעבור ערבוב עם ליקר דגנים. 


סיכום

מבחינה קלינית, עלינו לזכור כי צורות העיבוד השונות ישפיעו ישירות על:

  • 性 Xìng – תכונות הצמח (קל / כבד / יבש / לח / מפזר / בונה / רעיל וכו'...)

  • 味 Wèi – טעמו של הצמח

  • 气 Qì – הצ'י של הצמח (חמים / חם / קריר / קר)

  • כיוון התנועה – העלאה 升 Shēng, ציפה 浮 Fú, הורדה 降 Jiàng, שקיעה 沉 Chén

  • עוצמת הפעולה שלו

  • ההתוויות לשימוש בו

מסיבה זו חשוב להכיר את צורות העיבוד השונות ולהשתמש בהן בהתאם לאבחנה והצורך הקליני.

© 2023 שי שרעבי רפואה סינית (Dip.CM)

bottom of page