Bàn Xià 半夏 Pinellia ternate
- shay sharabi
- 24 ביוני
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 28 ביוני
מאפיינים כלליים
טבע, איכות, מאפיינים Xìng 性
גוף חלקלק
בעל טבע מייבש (מייבש ליחת נוזלים)
מלחלח יובש בכליות
מפיץ ומאחד יין ויאנג (יכול להניע ויכול לפזר)
רעיל מאוד בצורתו הטריה (שימוש חיצוני בלבד)
צ׳י Qì 气
חמים 温
טעם Wèi 味
חריף 辛
מערכת ערוצים Jīng Mài 经脉
טחול, קיבה, ריאות, כבד, כליות
השפעה עיקרית על הגוף
מסלק לחות ומייבש ליחה, מהרמן את הקיבה, מבריא את הטחול, ממלא את הכבד, מלחלח את הכליות
פותח ומפזר דחיסויות או התגבשויות (שימוש פנימי וחיצוני)
מכוון צ'י מורד כלפי מטה ועוצר הקאה
מטיב עם דרכי המים (מערכת השתן)
מינון מומלץ
3-9 גרם
תוספות
"שאלות פשוטות" - Sù Wèn 素问:
"חוסר הרמוניה בצ'י הקיבה יוביל לחוסר מנוחה ואינסומניה. Bàn Xià יכול להשיב את ההרמוניה לצ'י הקיבה ולחבר יחד את היין והיאנג".
"ציר שמימי" - Líng Shū 灵枢:
"יאנג צ'י מלא, אינו יכול לחדור אל היין,
יין צ'י חסר, לכן העיניים אינן נסגרות,
יש לשתות מרתח של Bàn Xià,
יין ויאנג יתאחדו והאדם יוכל לנוח בשלווה....
אם ישנו שיעול או קושי בנשימה יחד עם חוסר יכולת לישון, אם לא ניתן לישון על צד שמאל – זו נפיחות של הכבד...
אם לא ניתן לישון על צד ימין – זו נפיחות של הריאות...״
אזהרות
אסור לשימוש פנימי בצורתו הטריה (רעיל מאוד)
אסור לשילוב יחד עם צמחים ממשפחת האקונייט (Acontium)
צמח חמים ומייבש, יש להשתמש בזהירות (אם בכלל) במצבים של שיעול יבש מחוסר יין, כאב גרון מעודף אש או דימום
שיטות עיבוד והכנה
שטוף – Qīng Shǔi Bàn Xià 清水半夏
מותסס – Qú Bàn Xià 曲半夏
Shēng Bàn Xià 生半夏
טרי – לא מעובד
מומלץ לשימוש חיצוני בלבד
טיפול ביבלות או בלוטות נפוחות, טיפול בכאב, טיפול ברעילות על פני העור, הצטברות ליחה (גושים) וכיבים על פני העור.
מינון מומלץ לשימוש חיצוני – 4.5-12 גרם
רעיל מדי לשימוש פנימי
כל מוצר המכיל Bàn Xià בצורתו הטרייה מגרה מיידית את הריריות שבגרון ובמערכת העיכול ויוצר תחושת עקצוץ בגרון ברגע הצריכה, גם בכמות קטנה מאוד (0.1-2.4 גרם בלבד) או לאחר מנת יתר מהצמח המעובד.
סימנים להרעלה
גירוי חמור של רירית הפה, הגרון, הלוע ומערכת העיכול, השפעה על מערכת העצבים, פה יבש, נימול בלשון, חוסר נוחות במערכת העיכול, תחושת צריה ונפיחות בפה ובגרון, ריור, במקרים חמורים – צרידות, עווית, קושי בנשימה, חנק.
מרשם נוגד רעילות
Shēng Jiāng 30g
Fáng Féng 60g
Gān Cǎo 15g
3 הצמחים מבושלים יחד.
Zhì Bàn Xià 制半夏
צמח טרי שעבר טיפול ראשוני להפחתת הרעילות
השורש הטרי מושרה במים למשך 7 ימים
מבושל במיץ ג'ינג'ר בתוספת אלומיניום להפחתת הרעילות
לאחר הבישול השורש משנה את צבעו מלבן לצהוב
מייבש בצורה חזקה יותר - משמש לפיזור ליחה ולחות, התמרה של ליחה בקיבה.
Fǎ Bàn Xià 法半夏
סטנדרטי (מטופל ומעובד)
שורש טרי שעבר טיפול ועיבוד להפחתת הרעילות
השורש הטרי עובר השריה ושטיפה עד שנשאר מעט מאוד טעם חריף ומנמל
מעורבב בצורה שווה עם מרתח של ליים ו – Gān Cǎo (בחלקים שונים של סין מחליפים את Gān Cǎo ב- Zào Jiá / Máng Xiāo / Chén Pí)
מושרה עד שצבעו של השורש מצהיב לחלוטין והמרקם הופך שקוף למחצה וחלק כמו קרן
זוהי צורת העיבוד הסטנדרטית בה משתמשים כיום ברוב חלקי העולם.
פחות מייבש אך מתאים יותר למצבים של חולשת טחול עם הצטברות של לחות או ליחה דקה, קור מחוסר או לחות חמה.
Jiāng Bàn Xià 姜半夏
שורש טרי שעבר עיבוד בג'ינג'ר
השורש הטרי עובר השריה ושטיפה עד שנשאר מעט מאוד טעם חריף ומנמל
עובר הרתחה עם ג'ינג'ר טרי ואלומיניום עד לבישול מלא (בחלקים שונים בסין מחליפים את האלומיניום ב - Gān Cǎo Zào Jiá / Máng Xiāo / Chén Pí)
השורש המעובד עובר ייבוש באור שמש (60-70% ייבוש)
עובר לחלוח נוסף
נפרס לפרוסות דקות ועובר ייבוש מלא באור שמש
טיפול והכנה עם ג'ינג'ר מתייחס להרתחה \ הקפצה \ אידוי או טיגון של השורש המעובד יחד עם ג'ינג'ר טרי (בדרך כלל לפני בישול).
צורת עיבוד זו מפחיתה משמעותית את עוצמת הרעילות, את הטעם החריף ומשנה את הצ'י החם לחמים ומייבש
צורת עיבוד זו מאפשרת להשתמש בצמח כדי לייבש לחות, להתמיר ליחה, לכוון צ'י מורד כלפי מטה ולהקל על בחילות, ומתאימה ביותר למצבים של ליחה או ליחה דקה כתוצאה מחולשה של צ'י הטחול או הצטברות של ליחת קור הגורמת למרידה של צ'י הריאות ושיעול


